Nákupní košík je prázdný

Ve Višňové finišuje sklizeň kukuřice na zrno

Pondělí 28.10.2013

Jak jsme avizovaly v létě, překládací vozy Annaburger hrají ve Višňové nezastupitelnou roli. V době naší návštěvy byly všechny čtyři vozy v provozu a obsluhovaly kombajny John Deere při sklizni zrnové kukuřice. Přinášíme fotografie dvou souprav, které jsou pozoruhodné především výkonem motoru agregovaných traktorů. Dva překládací vozy byly totiž zapojeny v traktorech John Deere 6920S o výkonu cca 160 koní.

Tyto agregace fungují ve Višňové již řadu let. A jak je vidno, soupravy se používají i na podzim, a plní se bezezbytku. I když traktor jede s překládacím vozem pomaleji, odměňuje se vynikající spotřebou paliva, nemluvě o menších nákladech na obutí traktoru. Důležitým prvkem je zde hydropneumatické odpružení náprav a oje, které zabraňuje přenášení rázů na traktor. Díky tomu vůz funguje i s relativně lehkým traktorem.

To mají vyzkoušeno i přímo ve Višňové. V létě jeden z traktorů 6920S pracoval s konkurenčním návěsem o délce korby cca 6 m, který byl vybaven boogie nápravou. Řidič potvrzoval, že přestože na návěsu veze o cca 5 tun méně než na Annaburgeru, jízdní vlastnosti jsou nesrovnatelně horší. Na podzim už byl traktor přepřihnut do překládacího vozu Annaburger a konkurenční návěs si zapřáhl John Deere 7280R s výkonem cca 280 koní.

Oba překládací vozy HTS 22.79 pracovaly u dvou kombajnů John Deere STS s dvanáctiřádkovými adaptéry Geringhoff. Nutno podotknout, že ve slušném výnosu je jeden překládací vůz u dvou takových kombajnů bez šance. Logistika spíše připomíná jízdu pod řezačkou než pod kombajnem. V podniku pracovalo najednou 10 kombajnů John Deere, 8 z nich byly modely STS s minimálně dvanáctiřádkovými adaptéry. Uvést, že překládací vůz sklizeň urychluje, by bylo nedostatečné. Sklizeň s takovými stroji v takovém rozsahu by bez překládacího vozu vůbec nebyla možná.

Mezi odvážejícími nechyběly třínápravové návěsy Annaburger HTS 29.14 i další technika Annaburger. V dalších reportážích přineseme fotografie i z ostatních linek, které byly složením strojů ještě zajímavější.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás