Nákupní košík je prázdný

Silážní lis , co zvládne uložit 250 tun kukuřice za hodinu.

Neděle 07.11.2010

 

Dostatečné udusání senáže a siláže je problém u 70% farem
Největším problémem většiny farem při sklizni senáže a siláže u nás i v Německu je nedostatečné dusání hmoty a pomalé zakrytí žlabu před přístupem vzduchu. Obecně platí pro dusání pravidlo ,že dusací prostředek o hmotnosti 14 t by měl 2,5 minuty dusat 1 t siláže. Dusací výkon za hodinu je u traktoru 24 t. Pokud by byl výkon linky 200 t/h, pak je potřeba minimálně 8 dusacích prostředků. Dusací traktor má za 1 hodinu spotřebu 25 -30 l, motohodina traktoru stojí u moderního traktoru 600-700 Kč.
       Těchto 8 dusacích prostředků se do jednoho žlabu nevejde, proto je třeba plnit najednou 2-3 žlaby, což může představovat logistický i organizační problém.
Senážní lis Budissa Bagger RT -9000, řešení pro velké výkony
V ČR byl na podzim roku 2009 odzkoušen v praktickém provozu nejnovější a nejvýkonnější senážní lis na trhu v Evropě, model G-9000 s komorou 3,6 m. Lis odzkoušel podnik služeb Daňhel Agro z Týna nad Vltavou v podmínkách bioplynové stanice v Kardašové Řečici.
    V agregaci s lisem o výkonu kolem 240 k zvládne tento lis hravě naplnit 250 tun silážní kukuřice do vaku AG-Bag. Poprvé u nás byl představen lis s komorou 3,6 m a navíc bez tradiční zábrany. Brždění tohoto lisu přebírají kola a dvě kotvy uložené ve vaku, které se postupně vypouštějí do vaku a následně zatahují. U vaku 150 m dlouhého se do vaku vešlo více jak 1000 t hmoty, což je zajímavé pro provozovatele velké bioplynové stanice nebo podnik služeb. Ztráty sušiny jsou u technologie Budissa Bag jen 0-2%, zatímco u žlabu se pohybují od 8% do 15%.
První výsledky testů tohoto stroje u nás i v Německu v letošním roce u podniků služeb dopadly velice pozitivně. Oproti stavbě silážního žlabu na 20 000 t se vyplatí porovnat náklady na stavbu žlabu , investiční rizika ,náklady na skladování ztráty krmiva u obou dvou technologií. Řada praktiků je překvapena kvalitou krmiva ve vaku a nízkými náklady na 1 tunu krmiva.
V roce 2010 pracoval předváděcí lis RT-9000 u několika bioplynových stanic při sklizni travní senáže, silážní kukuřice a cukrovarnických řízků. Již dnes se dá konstatovat, že to je nejvýkonnější senážní lis vyráběný v Evropě a splňující veškeré standardy pokud jde o dopravu,bezpečnost a výkonnost .

Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás