Nákupní košík je prázdný

Rozmetadla Güstrower nově také s klínovým hnojením

Středa 25.02.2015

Rozmetadla Güstrower patří k velice populárním v České republice. Jsou ceněna především pro značný objem proti neseným rozmetadlům, který umožňuje, aby rozmetadla dlouho pracovala bez nutnosti doplnění. Ale také je velice chválen jejich jedinečný řetězový dopravník, který zajišťuje rovnoměrnou aplikaci různých hnojiv v různých podmínkách. Rozmetadla jsou tak často využívána při aplikaci vápence a podobných materiálů, k čemuž se nesená rozmetadla použít nedají.

Tzv. klínové hnojení se vymyslelo, aby došllo k úspoře minerálních hnojiv, která jsou zbytečně vypalikována na místech, která již byla pokryta jednou z předchozích jízd. Pozitivním efektem je nejenom úspora minerálních hnojiv, ale také snížení zátěže půdy a omezení rizika přehnojení problémových míst. Samozřejmě celý systém znamenal výzvu pro firmu Güstrower, protože omezit aplikační záběr u taženého rozmetadla s dopravníkem není tak snadné, jako jej omezit u rozmetadla neseného.

Technické řešení spočívá v tom, že k ústí řetězového dopravníku nad rozmetací kotouče byly umístěny vodící plechy, které jsou ovládány elektromotorem. Ten podle pokynů plechy přestavuje a ovlivňuje tak místo, kde dopadá hnojivo na rozmetací kotouče a tím i aplikační záběr. Úměrně tomu je snížena rychlost řetězového dopravníku, aby se na sníženou aplikační plochu nedávala dávka určená pro plný záběr.

S tímto technickým řešením souvisí i řídící systém. Ke klasickému počítači TeeJet TJ 500 přibyl druhý počítač TeeJet Matrix GS, který má v sobě integrovanou navigaci a po objetí hranice pole automaticky zapíná a vypíná rozmetadlo na souvrati a ovládá klínové hnojení. Aplikační záběr je rozdělen do 6 sekcí, přičemž lze vyřadit krajní jednu nebo dvě sekce na levé či pravé straně. Řízení klínového hnojení lze dělat i manuálně.

Klínové hnojení je možno dodat jak na nová rozmetadla, tak lze domontovat i na stávající rozmetadla Güstrower. První takové rozmetadlo již stojí v Čížkovicích a čeká na cestu k zákazníkovi. V případě dotazů o novém systému klínového hnojení u rozmetadel Güstrower nás neváhejte kontaktovat.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás