Nákupní košík je prázdný

Nový polostavební návěs HD 550 od firmy Krampe

Středa 10.03.2021

V oblasti přepravy zeminy a sutí dokáže firma Krampe nabídnout překvapivě široké portfolio návěsů. Je to dané popularitou těchto strojů především v Německu nebo v zemích Beneluxu. Nosným strojem jsou legendární stavební návěsy HP 20 Halfpipe s půlkruhovou korbou, které se hodí do těch nejnáročnějších podmínek. Kompromisem mezi úzkým zaměřením návěsů HP 20 a variabilitou běžných koreb Big Body, se stala řada SK. Tedy návěsy se zesílenou korbou, ale s dostatečným objemem, aby bylo zajímavé vozit v nich zemědělské komodity.

Nový návěs HD 550 spojuje to nejlepší z obou řad návěsů. Nemá půlkruhovou korbu, takže jeho objem je velmi zajímavý, ale zároveň je robustnější, než běžné návěsy SK. Základní rám je totožný - 300 x 100 mm, dokonce i síla plechů korby je shodná s řadou SK, ale návěs HD 550 umožňuje mít celou korbu z HARDOXu, což u vozů SK nebylo možné. Proti vozům SK má i charakteristický krycí kšilt a z vozů HP si půjčil osvědčené zadní čelo. Je tedy jasné, že narozdíl od řady SK se zde nepočítá s montáží senážních nástavků.

Korba vozu HD 550 má rozměry 5,6 x 2,3 x 1 m. V základu je odpružená oj a teleskopický píst je zesílen a namontován 44 cm před přední nápravu, díky čemuž má o 4 tuny větší zvedací kapacitu, než obdobný model SK. V základu je vůz odpružen listovými pružinami s nostností 32 tun, za příplatek je možné zvolit vzduchové odpružení nebo asymetrickou kyvnou nápravu. Zákazník má tak možnost nakonfigurovat si vůz do svých podmínek, protože kyvná náprava a vzduchové odpružení mají přesně opačné výhody a nevýhody.

Cena modelu HD 550 je mezi řadou sK a návěsem HP 20 a spíše se blíží právě návěsu s půlkruhovou korbou. Ale výběr není o penězích, ale o způsobu nasazení. Pro drastické podmínky s nejvyššími nároky bude zákazník volit návěs HP 20. Pro lehčí a více homogenní materiály si zvolí návěs HD 550 a dosáhne lepšího objemu. Pro variabilitu a smysluplné nasazení v zemědělství si zvolí řadu SK.

Opět se ukazuje, že v oblasti převážení zeminy a sutí traktorovými návěsy je Krampe špička a udává rytmus ostatním konkurentům.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás