Nákupní košík je prázdný

Hadicový systém aplikace kejdy Vakutec Turbo předveden v ZS Skalsko

Sobota 16.04.2011

Pro hnojení obilí kejdou s vysokým výkonem....

Tato technologie firmy Vakutec je schopna ve spojení s výkonnou dopravní technikou Annaburger směle konkurovat samochodným apoikátorům při hnojení kejdou nebo fugátem v porostu obilovin.

Hnojení v porostu je základ

Základem úspory minerálních hnojiv je cílená aplikace kejdy v porostu obilovin, řepky ,případně kukuřice. To platí i o aplikaci pomocí cisterny. Rozdíl mezi cisternou a tímto systémem je v možnosti se dostat dříve do porostu, ve vyšším výkonnu , protože traktor s hadicí a hadicovým aplikátorem jezdí rychlostí 3-5 km/h prakticky neustále, pokud je v kontejneru na kraji pole kejda.

Ve Skalsku jsme krátkodobě dosahovali výkony až 140 m3/hod při dávce 20 m3 /ha. Vzhldedem k tomu, že jsme místo kontejneru měli k dispozici na předvedení jen 21 m3 zásobní cisternu, museli jsme přivážet kejdu kontinuálně za sebou 4 cisternami o objemu 18 m3 (MULTU LAND Plus HTS 22.79).

Pokud by bylo k dispozici více cisteren a byl by také polní kontejner o objemu 45-60 m3 ,tak by se dokázalo denně vyaplikovat bez problémů i přes 1000 m3 denně, což je již výkonn podobné linky se samochdoným aplikátorem, samozřejmně za podstatně nižšího tlaku na půdu.

Sledování porostu

Většina praktiků, která navštívila toto malé předvedení technikyse zajímala o to, jak bude vypadat porost obilovin v následujících týdnech a měsících. Pokusíme se zachytit tuto situaci  i v pozdější době.

Obecně ,ale platí, že kejda patří do porostu vzrostlého obilí. Na druhou stranu ale tuto aplikaci provádí jen minimum podniků . 


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás