Nákupní košík je prázdný

Hadicový systém aplikace kejdy se na jaře rozjel opět v Mašovicích

Pondělí 26.03.2012

Ideální technologie pro hnojení v porostu a pro vysoké výkony....

Jak je vidět na fotografiích v příloze tohoto článku,  je celá linka složena z kontejneru o objemu 60 m3, čerpadla Vakutec, vlečné hadice a hadicového aplikátoru o záběru 12 m, který je vybaven tzv. Vario hlavou EXO-cut, iígitálním průtokoměrem a displejem v kabině traktoru, který ukazuje, jakou rychlostí má traktor s hadicovým aplikátorem jet pro nastavenou dávku například 20 m3/ha.

Vysoký výkon a malý tlak na půdu

Pokud nevázne dovoz kejdy k polnímu kontejneru, je možno s tímto systémem dělat běžné výkony 100-140 m3/hodinu, takže i s přemísťovacími časy vychází na konci dne možný výkon za 10 hodin práce okolo 800 -1000 m3 vyaplikované kejdy. Toto množství je srovnatelné s výkonem samochodného aplikátoru.

Technologie náročná na zaškolení

Jak vyplývá z titulku jedná se v našem případě ne o provoz stroje, ale o provoz technologie. To je vždy spojené s vycvičením obsluhy a dodržování určitých pravidel provozu strojů.  Pokud se v lince nestřídají nezaškolené osoby a stávající personál se naučí technologii dobře obsluhovat, je možno dosáhnout výborných výsledků a úspor minerálních hnojiv za hnojení.

V Mašovicích nasadili na první ostrou sezonu do porostu obilovin traktor ŠT 180, který tahá hadicový aplikátor Vakutec se záběrem 12 m. Zatím se jevil tento traktor na suchých půdách  jako optimální, i když menší traktor o výkonu 140 k s dobrým obutím by úkol zvládnul také.

Výhodou vlečné tažené hadice je možnost vjet do porostu obilovin dříve než je schopna vjet cisterna, daleko nižší náklady na aplikaci 1 m3 kejdy na poli a  podstatně vyšší výkon linky. To se pozitivně projeví na vysokém výkonu při hnojení a dodržení agrotechnických termínů na hnojení.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás