Nákupní košík je prázdný

Dva systémy rozmetání hnoje v Horních Dunajovicích

Pondělí 10.11.2014

Společnost AGRA Horní Dunajovice a.s. pořídila výměnný systém v roce 2005. Jednalo se o hydraulicky odpružený model HTS 20.79 s korbou a rozmetadlem na hydropneumaticky odpruženém podvozku. Pneumatiky mají velký průměr ráfku - 26,5 palce. V Dunajovicích je výměnný systém často agregován s traktorem CASE IH MX 155, tedy stroj o výkonu pouze 150 koní.

V roce 2012 byl pořízen Annaburger HTS 20.18 Schubfix - vůz s výtlačným čelem s možností výměny zadních vrat za rozmetací ústrojí. Stroj je opět skvěle vybaven - hydropneumaticky odpružený podvozek a oj, pneumatiky Michelin Cargo XBib 600/55 R26,5, komfortní elektrohydraulika včetně regulace štítu a vlastní hydraulický okruh. Schubfix je nejčastěji agregován s traktorem CASE IH Puma 225 CVX.

Oba stroje mají podobné rozmetací ústrojí, skládající se z dvou (u Schubfixu tří) frézovacích válců a identických kotoučů se šesti lopatkami. Rozdíl je tedy v systému posouvání hnoje k ústrojí. Řetězový dopravník i výtlačné čelo mají každý své výhody a nevýhody.

Výtlačné čelo má větší objem na hnůj, má perfektně utěsněný prostor pro hnůj, který tak nevyteče a samozřejmě lépe se s ním vyklápí materiál na nerovném povrchu nebo v nízké hale. I když to se dá dobře řešit dvoustranným sklápěním u korby.

Klasické rozmetadlo může reverzovat dopravník, což u výtlačného čela nelze (vlastně lze, ale hnůj se nepohne). U výměnného systému se použije vždy jiná korba na rozmetání a převoz obilí, tudíž není nutné tak důsledné mytí stěn. A především u rozmetadla se volně naložený hnůj posouvá k frézovacím válcům nestlačen. U výtlačného čela je volně naložený hnůj stlačen do maxima a pak znovu rozebrán frézovacími válci, což je pochopitelně energeticky velice náročné.

Naším doporučením je pochopitelně varianta s řetězy, a to z důvodu nižší ceny, větší jednoduchosti,  nižší spotřeby paliva, lepší uživatelské přívětivosti i kvality práce. Stejné doporučení dává i firma Annaburger. Ale pokud zákazník stále trvá na výtlačném čele, Annaburger jako jeden z mála výrobců umí nabídnout obě varianty.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás