Nákupní košík je prázdný

Aplikace kejdy před setím kukuřice na Benešovsku

Úterý 30.04.2013

Výměnné systémy se ve Struhařově téměř nezastaví. Nejstarší pracuje v družstvě již od roku 2004, o rok později následoval druhý. Na podvozky byly dodány dvě korby, dvě rozmetadla hnoje a cisterna o objemu 18 kubíků. Pod cisternu byl v roce 2007 dokoupen samostatný podvozek. U firmy Annaburger není problém dokoupit samostatný podvozek pod starší nástavby a ty bez problémů pasují. Ve Struhařově využívaly i volné cisternové nástavby ze sesterského podniku a přestože nástavba byla dodána s jiným identickým podvozkem v jiný rok, bez problémů pasovala.

V loňském roce byl vozový park rozšířen o další výměnný systém s cisternovou nástavbou, na který byla ke konci roku dodána rozmetací nástavba. Všechny tyto stroje dodal náš partner v oblasti, firma Daňhel Agro, jejíž středisko ve Lbosíně je jen několik kilometrů od Struhařova.

Zachytili jsme dva výměnné systémy 22.79 s cisternami a staronovou posilu 20.79 při aplikaci kejdy před setím kukuřice. Ve Struhařově používají často aplikaci rozstřikem, což je stále povolená forma aplikace, ale při vyšších teplotách je nutné okamžité zapravení, aby hodnotné živiny neunikaly do vzduchu a snížil se i zápach. To přesně se ve Struhařově dělo a za cisternami jely dva traktory John Deere s podmítači. Na druhé straně pole figuroval i traktor se secím strojem na kukuřici.

Zajímavostí ve Struhařově je, že dva nejstarší výměnné systémy jsou velmi často agregovány s traktory John Deere 7810 o výkonu cca 175 koní. A to okolí Benešovska není žádná rovina. I když je to hraniční agregace z hlediska výkonu i hmotnosti traktoru, s rozumnou obsluhou to může fungovat a odměnou je pak velice příznivá spotřeba paliva. Samozřejmě nutností je hydraulické odpružení podvozku a oje a radiální pneumatiky Michelin 600/55 R26,5. Díky tomu se výměnný systém lehce táhne po poli a nemlátí s traktorem při jízdě na silnici, jako to dělají hůře odpružené stroje.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás