Nákupní košík je prázdný

Zemědělské služby Petr Pavelka z Halenkovic jsou po dvou sezonách s Annaburgerem spokojeni

Pátek 31.12.2010

 

 
„Z pole až do stodoly“
To je motto profesionálního podniku služeb, který vede pan Petr Pavelka z Halenkovic. Po více jak 2 letech práce s překládacím vozem Annaburger HTS 22.16 jsme se zeptali na jeho zkušenosti s touto technikou.
 
Služby při sklizni obilovin od Slovenska až po Čechy
    Firma pana Petra Pavelky se mimo jiné zabývá zemědělskými službami především při sklizni obilovin, slunečnice a zrnové kukuřice. Pro tyto účely je velice dobře vybavena včetně vlastních kamionů.
„ V oblasti služeb jsme vsadily na výkonné mlátičky Claas Lexion 580, které jsou vybaveny také adaptéry Sunmaster a Geringhoff Rotadisc. Na dopravu sklizených produktů z pole k zákazníkovi používáme tři tahače MAN osazené sklopnými návěsy s objemem 50 m3 „ říká pan Petr Pavelka a dále pokračuje „ aby ale celá tato linka mohla dobře fungovat, bylo nezbytné vymyslet mezičlánek mezi sklízecími mlátičkami a odvoznými prostředky. Tento problém nám pomohla vyřešit firma CRS-Marketing s.r.o. formou překládacího vozu Annaburger HTS 22.16, který jsme agregovali s traktorem Claas Axion 850 (225 k). Tento překládací vůz se nám velice dobře osvědčil po dobu dvou sezon. Překládací vůz Annaburger eliminuje prostoje sklízecích mlátiček  a také snižuje množství odvozné techniky a následně i počet zaměstnanců. Někdy se ale pořád setkávám v praxi s negativními názory ze strany vedení některých zemědělských podniků na tento způsob sklizně.“
 
Motto firmy „Z pole až do stodoly“
V ČR pracuje hodně podniků služeb, často i s překládacím vozem, ale jen málo firem nabízí takovéto komplexní služby, včetně vlastních kamionů v červené firemní barvě. V tomto je podnik pana Petra Pavelky hodně vepředu. Velice pozitivní jsou i názory šéfa firmy ohledně moderního zemědělství a služeb.
„ Já si obecně myslím, že moderní zemědělství se bude při sklizni obilovin ubírat cestou dělené sklizně a dopravy. I já jako „ službař“ chci nabízet nové technologie a být tak stále o krok vepředu před konkurencí „ říká pan Petr Pavelka a dodáv᠄ v praxi jsem prováděl různá časová srovnání , zda sypat za jízdy nebo v klidu a vyšlo mi , pokud překládací vůz Annaburger obsluhuje čtyři mlátičky Claas Lexion , sklidím denně o 20-28 ha více a ušetřím dva odvozy. Dále je zde ještě úspora v naftě při vysýpání za jízdy, úspora na mzdách a ještě větší čistota zrna při stále zatížené mlátičce“.
V průběhu dvou sezon se na překládacím voze nevyskytly podstatné závady. Vůz je agregován s traktorem Claas Axion 850 o výkonu 225 k ,což je optimální volba. Celá kolona pana Pavelky se přesouvá při sklizni obilovin nejdříve na Slovensko, pokračuje na Moravě a poté se přesouvá do Čech. Mnohdy se také setkávají s nepochopením ohledně nasazení překládacího vozu.
Výhody nasazení překládacího vozu jsou zřejmé, ale ….
I přes nesporné výhody profi linky s překládacím vozem narazí podnik služeb pana Pavelky na nepochopení ze strany vedení některých podniků, zvláště na „bohaté“ Moravě.
Pro připomenutí a osvětu k této problematice jen několik základních výhod:
-        Zvýšení výkonu mlátičky v obilí o 25% u zrnové kukuřice o 40%
-        Snížení půdního tlaku, zvláště v mokrém terénu a tím menší následné náklady na „rekultivaci“ plochy po kolejích.
-        Zlepšení logistiky – o 2-3 odvozné prostředky méně, méně lidí, nižší náklady
-        Při špatném počasí se počítá každý hektar sklizený navíc při lepším počasí. V podmínkách vlhkého roku 2010 to dělalo mnohdy rozdíl až 50% ceny pšenice.
-        Nižší spotřeba mlátiček díky plnému výkonu motor při překládání
-        Lepší čistota obilí díky plnému výkonu motor při sklizni
Díky osvětě, kterou dělá firma CRS-Marketing s.r.o. v této oblasti již více jak 10 let se postupně naše překládací vozy nebo nástavby začínají prosazovat stále více u „profi“ podniků služeb a postupně i do některých zemědělských podniků. I přesto nás čeká ještě velký kus práce do situace ,kdy bude zcela běžné v zemědělském podniku najít běžně překládací vůz.
 
 
 

Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás