Nákupní košík je prázdný

Výměnný systém Annaburger ze ZD Bohuňovice v roce 2012

Pondělí 10.06.2013

Stále častěji se setkáváme s názory, že jednoúčelové stroje jsou lepší než výměnné systémy. Výměnný systém může dělat jen jednu činnost najednou a pokud je využití dostatečně velké, i ekonomicky je jednoúčelový vůz snesitelný. Samozřejmě že se setkáváme i s názory opačnými a spousta zákazníků nedá na výměnné systémy dopustit a jejich prodej neklesá. Vždy jsme ale rádi, když místo siláckých řečí a prodejních argumentů promluví fakta. Proto Vám dnes přinášíme informace o tom, kolik práce zastane jediný výměnný systém.

Informace jsou za 12 měsíců, od března 2012 do února 2013. Výměnný systém pracoval 169 dní v roce. S cisternou vyvozil 23 800 kubíků digestátu a kejdy, většina z tohoto množství byla zapravena radličkovým aplikátorem. K tomuto množství je třeba připočíst ještě každodenní návoz materiálu do BPS, což čítá cca 1800 kubíků.

S korbou výměnný systém odvozil cca 11 850 tun materiálu. Jednalo se o odvoz silážní kukuřice a odvoz obilí z pole, ale také odvoz do výkupu či do sladovny. Především vývozy obilí do výkupu a sladovny zaměstnají stroj bohatě i v zimních měsících. Souprava najela dohromady 17 000 km při spotřebě lehce přes 16 000 litrů nafty.

Často se slýchává, že přeci se nebude stále přehazovat nástavba, že je lepší mít dva vozy. V Bohuňovicích to není problém a nástavba se v roce 2012 měnila celkem 10x. A jaký že je ekonomický přínos výměnného systému? Pořízení dvou stejně vybavených jednoúčelových strojů je dražší o cca milion korun proti výměnnému systému. Pokud se tedy bavíme o velikosti strojů, které jsou v Bohuňovicích. A to jsme nezapočítali dofukování pneumatik, které by se platilo dvakrát na oba vozy. Takže rozdíl by se zvýšil o další statisíce...

Výměnný systém přes svoje nevýhody nabízí skvělou návratnost vložené investice a nabízí optimální využití stroje v průběhu roku. Čím větší je to stroj, tím je ekonomická úspora markantnější. A příklady z celé ČR ukazují, že spousta farmářů si dokáže naplánovat využití výměnného systému tak, aby se operace navzájem nekryly a ušetřené prostředky mohou investovat jinam.

Výměnný systém v Bohuňovicích je příkladem toho, jak moc lze jeden stroj využít v průběhu roku. Pokud se dále bude zpřísňovat legislativa ohledně aplikace kejdy a digestátu a bude se omezovat doba, kdy bude aplikace povolená, je možné, že výměnný systém bude jediný způsob, jak takto drahý stroj využít více než 3 měsíce v roce.

Děkujeme obsluze soupravy z Bohuňovic za poskytnuté údaje a přejeme mnoho bez problému najetých kilometrů!


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás