Nákupní košík je prázdný

V Bohuňovicích používají Annaburger také při sklizni cukrovky

Středa 26.11.2014

Výměnný systém z Bohuňovic tu byl probírán tolikrát, že jeho výbavu si vybaví čtenáři z paměti. Nikoho nepřekvapí, že podvozek je hydropneumaticky odpružen, stejně tak i oj, pneumatiky nemohou být jiné než Michelin 600/55 R26,5 a regulace tlaku vzduchu v pneumatikách celý vůz proslavila. Ale jeden údaj je nutné opakovat stále. Červen 2005. Tehdy byl totiž výměnný systém uveden do provozu. V létě příštího roku dokončí svou desátou sezonu. A v Bohuňovicích se vůz rozhodně nešetří.

Tridem vyaplikuje digestát z dvou bioplynových stanic, každý rok kolem 20 000 m3, většinu pod zem pomocí radličkového kypřiče. Je nasazen při sklizni senáží, odvozu obilí i sklizni silážní kukuřice. Ani sklizní cukrovky jeho práce nekončí. Obilí, co se sklidilo, návěs odvozí do sladovny a do výkupu. Vůz se v Bohuňovicích nejen zaplatil, ale pravděpodobně vydělal na svého nástupce. Ale ten se zatím kupovat nebude, protože Annaburger je stále ve vrcholné formě.

Využití návěsů při sklizni cukrovky je poměrně zajímavé. Podmínky při sklizni jsou mnohdy složité, výnosy značné, k tomu je potřeba připočíst fakt, že sklízeč nevysype do každého návěsu a že udělat hromadu cukrovky není tak snadné, jako hromadu hnoje. V Bohuňovicích to ale funguje dobře. Sklízí třínápravová Ropa. Na daném poli (relativně krátká lícha) to fungovalo tak, že Annaburger stál na druhé straně pole, než se tvořila hromada. Ropa si na druhé straně odsypala do Annaburgeru tolik, aby dojela zpátky k hromadě s plným zásobníkem. Ten tam vysypala a jela dál. Po druhém vysýpání byl Annaburger plný a jel cukrovku vyspyat k hromadě.

Tam přesně nacouval, vysypal cukrovku a jel zpátky na druhou stranu. Vysýpání musí být přesné, aby se řepa nerozsypala do strany. Musí se ve správnou chvíli popojet. Návěs vytvořil malou a úzkou hromádku, kterou pak Ropa dosypala do potřebné výšky i šířky při své další zastávce. Vytvořená hromada měla šířku cca 9 metrů. Na poli nebyl žádný nakladač, který by hromadu ohrnoval, což je velmi důležité. Takto se jezdí na dvě směny. Annaburger dělal neznatelné koleje. V pneumatikách na návěsu byl tlak cca 1,9 atmosfér. Nižší se nedával, aby nedošlo k vyzutí pneumatiky v obtížných podmínkách.

Annaburger v Bohuňovicích opět předvedl svou universalitu, a denně dokazuje, že kouzlo návěsu není odvézt něco z A do B, ale dělat to téměř nepřetržitě a přetížen po deset let. Traktor Fendt 924 s ním točí přes 2 500 mth za rok, celkem již má přes 17 000 motohodin. Skvělý stav Annaburgeru je dán nejen robustní konstrukcí, ale také skvělým řidičem a perfektním servisem ze strany dodavatele stroje - firmy Agrotrans Otice s.r.o.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás