Nákupní košík je prázdný

Úspěšné předvedení Profi míchadla firmy Vakutec v Horním Bradle

Středa 16.05.2012

Nové míchadlo kejdy je o 50% úspornější než jiná konkurenční míchadla.

Při pohledu na vrstvu usazeniny na jímce ,kde jsme měli v pondělí odzkoušet nový typ míchadla Vakutec, jsem si vzpoměl na studentská léta a na mojí diplomovou práci na téma sedimentace kejdy. Na rozdíl od některých spolužáků, jsem se ve své práci dostal i k tomu, co jsem studoval.

Promíchání hovězí kejdy před aplikací a během aplikace šetří peníze a míchadol se samo zaplatí

Většina farem s živočišnou výrobou a kejdovým provozem má problémy s mícháník kejdy. Elektrická míchadla nestačí na dokonalé rozmíchání kejdy, navíc podniky většinou šetří a kedu pravidelně nemíchají. Vepřová kejda a hovězí kejda se liší ve strategii usazování tuhé složky a ve strategii míchání

V případě hovězí kejdy dochází k tvorbě "krusty" v horní části jímky. Pokud farmář kejdu nepromíchává před a při aplikaci, dochází k tomu, že obsluha cisterny prostrčí hadici přes horní vrstvu usazeniny, nasává nejdříve tekutou část. Postupně se vybere "voda" , tedy tekutá část kejdy a usazenina klesne na dno. Konzistrencí připomíná takovýto materiál med nebo hnůj.

V Horním Bradle se pohybuje sušina kejdy(fugátu) z bioplynové stanice okolo 8-9% . Tento fugát se v jímce míchá s kejdou ze stáje. Sušina v kejdě je potom v jímce ještě větší. V loňském roce museli jímku "vybagrovat" což není levná záležitost.

Profi míchadlo TMS 6 profi s prodloužením

V Horním Bradle jsme poprvé u nás předvedli  základní model  míchadla s délkou 6 m , které jsme z důvodů míchání přes hranu jímky vybavitli tzv. prodloužením (2,5 m délka). Díky tomu jsme se dostali bez problémů přes betonovou stěnu jímky (výška 1,1 m).

Na fotografiích je vidět agregace s traktorem Claas o výkonu 200 k, který byl na začátku potřebný, protože chvíli trvalo než se krusta začala rozbíjet. Vzhledem k tomu ,že se v Horním Bradle v době míchání začalo senážovat, jsme rozmíchali jen přední část jímky.

Vedení podniku se práce míchadla velice líbila a přesvědčila je o nutnosti investice do této oblasti.  V následujících měsících bude potřeba jímku postupně rozmíchat a "zředit vodou" a postupně nastolit stav kejdy, tak aby se dala využívat velice dobře na hnojení porostů obilovin a řepky. O dalším nasazení nového míchadla Vás budeme informovat. 

 


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás