Nákupní košík je prázdný

Společnost ZP Ostrov u Velké Bíteše je s cisternou Vakutec velice spokojená

Neděle 13.03.2011

 

 
 
Rovnoměrná aplikace 12 000 m3 kejdy ve společnosti ZP Ostrov a.s.
Aplikační cisterny Vakutec nejsou levné cisterny, svým zákazníkům přinášejí ale vysokou přidanou hodnotu. Zvláště v podmínkách Vysočiny , kde je zvlněná krajina a místy i kopcovitý terén sety to lehké cisterny velice osvědčily. Zde jsou zkušenosti ze společnosti ZP Ostrov a.s.
 
Vysoký podíl živočišné výroby
Malé městečko Ostrov najdete na hlavní cestě ze Žďáru nad Sázavou do Velké Bíteše. Místní zemědělský podnik hospodaří na ploše 1200 ha zemědělské půdy, z toho je 1000 ha orné půdy. V podniku chovají asi 510 ks dojnic s průměrnou užitkovostí 9300 l.l ,další specializací je výkrm prasat. Celková koncentrace živočišné výroby je zde 950 VDJ (velká dobytčí jednotka). Většina pěstovaných plodin je pro potřeby živočišné výroby, jen na menší ploše se pěstuje řepka a na asi 80 ha brambory.
 
Vysoká rovnoměrnost aplikace
V roce 2008 zakoupili v ZP Ostrov a.s. novou cisternu Vakutec VA 14800 o objemu 14,8 m3 prostřednictvím našeho prodejce ,firmy Agrocentrum ZS Lavičky. Jak je u Vakutecu zvykem je cisterna vybavena pro aplikaci na svahu, má lehký hadicový aplikátor o záběru 9 m –Swing-up,velká kola 600/55-26,5“ Trelleborg , robustní buggy nápravy s vysokým úhlem natáčení na souvrati . Celá cisterna je ovládána komfortním elektrohydraulickým systémem s ovládacím Joystickem.
„ Ročně v podniku vyflikujeme cisternou Vakutec asi 12 000 m3 kejdy „ říká pan Jan Petrlík, předseda představenstva společnosti a dodávᓠvelice kladně hodnotím přesnost dávkování kejdy a to i na svažitých pozemcích. Kejdu aplikujeme před setím obilovin, na trvalé travní porosty, na pícniny na orné půdě a od roku 2009 také do kukuřice. V roce 2009 jsme to odzkoušeli poprvé a na kukuřici to bylo znát ,kde byla aplikována kejda „ .
   Cisterna Vakutec je většinou agregována s traktorem Massey Fergusson 7495 s plynulou převodovkou. Jak dodává pan Jan Petrlík „ tato kombinace dokáže ideálně dávkovat kejdu na poli od 7 m3 na hektar. S odstupem času mohu říci, že vyšší investice do větších , kvalitních a širokých radiálních pneumatik u cisterny byla prozíravá.
 
 
 Objem cisterny 14,8 m3 je ideální. Ve srovnání s okolními podniky u nás v podniku můžeme aplikovat nejdéle dle únosnosti půdy. Při průměrné vzdálenosti 4 km na pole vychází průměrná spotřeba asi 6 litrů nafty na 1 cisternu. „
 
Spolehlivý provoz cisterny Vakutec
V ostrově celkově hodnotí vysokou spolehlivost rakouské značky Vakutec. V průběhu dvou let praktického provozu se objevila jedinná drobnost v podobě vadného těsnění na hydraulickém válci, který otevírá šoupě k dělící hlavě. Velice dobře je praktiky hodnoceno komfortní ovládání cisterny pomocí Joysticku, jednoduchá lehká konstrukce cisterny s robustními nápravami. O cisternu se stará náš prodejní partner firma Agrocentrum ZS Lavičky.
     Na závěr nás potěšila slova pana Jana Petrlíka, předsedy představenstva ZP Ostrov a.s., když říká „ investici do aplikační cisterny Vakutec hodnotím jaku jednu z nejlepších v podniku navíc s rychlou návratností“.
      V průběhu dvou let se v ZP Ostrov a.s. vyflikovalo cisternou Vakutec 24 000 m3 kejdy. Pokud ohodnotíme průměrnou hodnotu 1 m3 kejdy na 300,-Kč, jedná se o hodnotu kejdy ve výši 7,2 mil. Kč. Díky „cílené a rovnoměrné aplikaci kejdy cisternou Vakutec“ dosáhl zemědělský podnik výrazného efektu v podobě úspory hnojiv . Druhým efektem je splnění všech předpisů ,které vycházejí z „Nitrátové směrnice EU „ a vyhlášky Cross Compliance (zásady správné hospodářské praxe).
 
 
 

Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás