Nákupní košík je prázdný

Společnost Agropodnik Mašovice a.s. se rozhodla pro aplikační technologii na kejdu firmy Vakutec

Neděle 21.08.2011

Agropodnik Mašovice a.s. vsadil opět na techniku Vakutec

Společnost Agropodnik Mašovice a.s. nedaleko od Znojma má s technikou na aplikaci kejdy od firem Vakumat a později Vakutec již bohaté zkušenosti. Společnost používá již řadu let dvě aplikační cisterny a míchadla kejdy.

Na jaře letošního roku navštívili pracovníci firmy předvádění firmy Vakutec v Rakousku a následně ve Skalsku. Firma Vakutec přišla na trh s novou technologií aplikace kejdy pomocí čerpadla a vlečné hadice, kterou táhne traktor s hadicovým aplikátorem po poli.

Technologie pro velké výkony

Základem této technologie je kontejner na kejdu, kam se přiváží pomocí dopravní techniky kejda. V našem případě jsme při prvním zaškolení využili elektrické čerpadlo, které čerpalo z jímky kejdu do kontejneru o objemu 60 m3. Odtud přebírá kejdu speciální kombinované čerpadlo Vakutec, které je vybaveno tak, že umožňuje i následné čištění hadic pomocí tlaku vzduchu.Tato čerpací hadice je schopná dopravovat kejdu k hadicovému aplikátoru ,který se pohybuje po poli. Podle průměru hadice a výškového převýšení se dá realizovat délka hadic až 1600 m.

Při zaškolení jsme byli schopni na strništi realizovat výkon 95 m3/ hodinu při dávce 20 m3/hektar.  Dávku, kterou si obsluha nastavila na variabilní dávkovací hlavě Vogelsang, je možno sledovat v kabině traktoru. Obsluha je upozorněna na displeji, jakou rychlostí má pracovat ,aby dodržela nastavenou dávku.

Pokud by byl výkon aplikace 95 m3 /hodinu po dobu 10 hodinové směny, byl by výkon okolo 950 m3 srovnatelný s výkonem linky samochodného aplikátoru a přívozných cisteren.

Výhodou technologie Vakutec jsou mimo jiné také náklady na provoz. protože traktor na poli má spotřebu max. 10 l nafty/hod a čerpadlo v závislosti na materiálu a podmínkách 20-35 l nafty/hodinu.

Kejda se ke kontejneru přiváží většinou pomocí velkokapacitních cisteren na bázi nákladních automobilů, kde je náklad na 1 m3 nižší než u traktorových cisteren.

Ideální nasazení na jaře

Největší efekt bude mít ale nová aplikační technologie na jaře při přihnojování porostů obilovin. Lehký traktor a hadicový aplikátor se dostanou do pole s menšími problémy než těžká cisterna. Zvláště ve vlhčích podmínkách jara to může být výhoda.

Druhou výhodou je výkon a to, že pokud je zajištěn přísun kejdy, je možno aplikovat kejdu prakticky kontinuálně bez zastavení traktoru s hadicovým aplikátorem. Právě přihnojování porostů obilí na jaře je spojeno s nutností dodržení agrotechnických termínů a určitého výkonu, který je potřeba.

O dalším nasazení naší nové technologie  Vakutec vás budeme i nadále informovat.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás