Nákupní košík je prázdný

Rozmetadla Annaburger se dodávají také na třínápravovém podvozku

Pondělí 20.05.2019

Rozmetadla Annaburger jsou velmi rozšířená v ČR. Pokud bychom vzali například tandemová rozmetadla hnoje s délkou korby 6,8 m a výše, tak Annaburger má téměř 100%ní zastoupení na trhu. Extrémní délka tandemových rozmetadel je důvod, proč není potřeba ani poptávka pro třínápravových rozmetadlech. Ale to neznamená, že by se takové stroje nevyráběly.

Při cestě východním Německem jsme na jedno takové rozmetadlo, HTS 29.04, narazili nedaleko města Torgau. Byl to ukázkový exemplář východoněmeckého rozmetadla. Jednoúčelový stroj s třínápravovým hydraulicky odpruženým podvozkem. Není potřeba zdůrazňovat, že stroj má pak automaticky zvedatelnou nápravu a hydraulicky odpruženou oj. Kvůli nízkému tlaku na půdu měl stroj pneumatiky Michelin 710/50 R26,5. Zajímavá byla absence nuceného řízení, ale ani to není nevídané u rozmetadel hnoje a návěsů.

Samotná korba rozmetadla má délku 7,5 m, výška bočnic je v základu 1 metr, ale toto rozmetadlo mělo kompostovací nástavky o výšce 40 cm. Celková výška 1,4 m pak odpovídá průchodnosti standardního dvouválcového rozmetacího ústrojí. Zajímavostí byly hrany bočnic chráněné dřevem, což je za příplatek nabízená výbava, ale u nás velmi málo vídaná. Typickým poznávacím znamením německého rozmetadla je také hydraulické hraniční hnojení.

Rozmetadlo má v základu elektrohydraulické ovládání všech funkcí. Pomocí elektrohydrauliky se ovládá rychlost řetězového dopravníku a tím i dávka, a bonusem je například snímání otáček frézovacích válců a zastavení rozmetání, pokud by otáčky poklesly pod nastavenou úroveň. V České republice takto velká rozmetadla jezdí převážně na výměnných systémech, a jedno takové v létě předáme dalšímu zákazníkovi.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás