Nákupní košík je prázdný

První přívozná cisterna Annaburger o objemu 15 m3 v ČR

Pondělí 26.05.2014

Dovoz vody a DAMu k postřikovačům má svá jistá specifika, ale nejedná se v zásadě o žádnou vědu. Problémem číslo jedna je odolnost vůči agresivním látkám, především DAMu. K tomu jsou nejlepší sklolaminátové cisterny s vývěvou. Spousta výrobců nabízí plechové cisterny s vnitřním náterem, což ale není ekonomicky výhodné. Nátěr je velmi drahý a náchylný na odloupání, čehož riziko se násobí, pokud se v cisterně vozí i močka či kejda. Nasátí kamenů a nebo písku jen urychlý zničení nátěru, který pak často po kouskách končí ve filtrech postřikovače. U laminátových cisteren tato rizika odpadají. A stále více zákazníků zjišťuje, že laminát má něco do sebe i při dlouhodobé interakci s digestátem.

Druhý důležitý fakt je, že DAM má velkou objemovou hmotnost. Kubík DAMu váží kolem 1,3 tuny. Cisterna pak musí být řádně nadimenzovaná, aby takovou zátěž dlouhodobě vydržela. Stroje Annaburger jsou obecně velmi dobře konstrukčně zvládnuty jak z hlediska rámu, tak náprav a spousta zákazníků ví, co se na těch strojích vozí a s jakými výsledky.

Přívozná cisterna HT 18.27 je menší sestřička větší cisterny HT 24.27, která má objem 21 m3. Ta se v České republice vyskytuje hojně a slouží převážně jako dovozo kejdy k samochodným aplikátorům. Pro zásobování postřikovače se také používá, ale její rozměry začínají být trochu problém. Především málokterý podnik má volný traktor o výkonu přes 200 koní k dovozu vody k postřikovači. Zde může mít tento menší model velké uplatnění. Traktor 140 koní by měl do této cisterny stačit. Cisterna o objemu 15m3 se standardně dělá i v návěsném provedení, ale díky masivnější konstrukci s důrazem na nasazení s aplikátory je její cena o 25% vyšší.

Cisterna je komplet odpružena vzduchovým agregátem BPW, přední náprava je klasicky na točně, takže lze cisternu na poli odstavit a s traktorem odjet. Bez problémů lze dokoupit vzduchové míchání, a to dokonce v nerezovém provedení. To je vhodné při promíchávání vody s močovinou přímo v cisterně. Samotná nerezová sada pak zajišťuje, že veškeré materiály, které přijdou do styku s DAMem, jsou z nerezu (plovák, zvon vrchního otvoru, vlnolamy, pojišťovací ventily), a součástí sady je i nerezový kohout a záslepky, které se použijí na boční a zadní otvor. Vývěva Jurop má výkon 14 200 l/min, což je na tento objem více než dostatečné.

První přívoznou cisternu HT 18.27 zakoupil pan Václav Ŕezáč, který hospodaří v těsné blízkosti Prahy nedaleko obcí Nupaky a Křenice. Pro pana Řezáče je to již třetí Annaburger. Při prvním nasazení byla cisterna agregována s traktorem New Holland T7060 a obsluhovala vodou dva samochodné postřikovače Hardi Alpha a Berthoud Raptor. Na přívozné cisterně ještě zařídíme nerezovou koncovku na sání vody o větším průměru, než se standardně dodává, a pak věříme, že cisterna bude fungovat bezvadně.

Přejeme panu Řezáčovi mnoho spokojenosti se stroji Annaburger a velmi mu děkujeme za projevenou důvěru.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás