Nákupní košík je prázdný

Přívozné cisterny Annaburger jsou vhodné i k aplikaci

Středa 14.03.2018

Přívozné cisterny se objevily poprvé v ČR v roce 2007. Od té doby se prodalo dalších téměř 40 kusů modelů HT 24.27, nespočet dalších použitých se dovezl ze zahraničí. Na tu dobu měly cisterny velký přepravní výkon za rozumnou pořizovací cenu. Dalším podstatným znakem byla jejich obratnost, kdy se především prázdné dokázaly otočit téměř kdekoliv, narozdíl od kamionových souprav. Podařilo se prodat i několik kusů cisteren HT 18.27 o objemu 12 a 15 kubíků, ale ty slouží výhradně pro obsluhu postřikovače.

Cisterny jsou převážně vybaveny vývěvou Jurop o výkonu 14 200 l/min. Pro německý trh jsou nabízené i varianty s čerpadlem Vogelsang nebo základní verze bez jakéhokoliv plnění, ale ty se v České republice nikdy neprodaly. Čast bývají vybaveny zadním andockem o průměru 200 nebo 250 mm. Výjimkou nejsou ani nízké andock systémy, záleží vždy na přání zákazníka.

Většina cisteren se používá jako přívozné a pendlují mezi jímkami a samochodem, ale některé jsou používány i pro vlastní aplikaci. Málo vídanou možností je i nasazení hadicového aplikátoru na samotnou cisternu, což je tak trochu unikát mezi přívoznými cisternami. Většina operací se však provádí běžným plošným rozstřikem. I když se nejedná o nic zázračného z hlediska kvality aplikace nebo tlaku na půdu, tak dosažené výkonnové parametry jsou zajímavé, protože cisterny jsou mnohdy agregovány s traktory kolem 200 koní. Pokud je pole tvrdé a rovné, není s aplikací problém.

Případ, kdy přívozné cisterny jsou použity k aplikaci, zachytil Matěj Černý nedaleko Roudnice nad Labem. Jak je vidět, cisterny jsou kdykoliv připraveny vyrazit k samochodu. Za poskytnuté fotografie děkujeme.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás