Nákupní košík je prázdný

Plnění fermentoru pomocí výkonného čerpadla Vakutec

Sobota 30.10.2010

Za 24 hodin jsme naplnili fermentor bioplynové stanice

Asi před měsícem jsem hovořil s ing.Pavlem Dvořákem ,ředitelem společnosti DZV Nova Bystřice u Benešova o pronájmu několika cisteren na plnění fermentoru  v nově uváděné bioplynové stanice. Celá tato akce byla o to složitější, protože byla limitována termíny naplnění fermentoru do 31.října. Vzhledem k tomu, že na bioplynové stanici probíhají normálně  do poslední chvíle stavební úpravy , nedovedl jsem si tuto situaci moc dobře představit.

Řešení přišlo od firmy Vakutec

Protože náš partner firma Vakutec nabízí v současnosti pro aplikaci kejdy na poli novou technologii aplikace pomocí flexibilní hadice, padla volba na tuto technologii. Před 3 týdny jsme navštívili s kolegou Karlem Brunmaierem z firmy Vakutec  Bioplynovou stanici v Petrovicích , domluvili postup a technickou přípravu.

Den D - středa 27.10.2010

Dva dny před začátkem čerpání kejdy přišly první komplikace, protože původně bylo čerpání naplánováno na středu od 12.00 hod. Vzhledem k předávání  fermentoru zákazníkovi od stavební firmy se vše trochu posunulo. Ve 14.00 hod přijel kolega Brunmaer s čerpadlem a pomocným čerpadlem.  Začíná příprava čerpání , instaluje se pomocné čerpadlo Vakutec na elektrický proud. Pomocí traktoru New Holland je natažena flexibilní hadice, koncovka hadice je připevněna na fermentor.

V 17.00 hodin začíná čerpání . Nejdříve se upravuje výkon čerpání, protože jsme limitováni výkonnem pomocného elektrického čerpadla, které dává 3 m3 za minutu.  Postupem času se vše rozebíhá jak má. Pracovníci zodpovědní za čerpání vše zvládají.  Také střídání "stráží na přenocování" mezi kolegou Karlem Brunmaeirem a kolegou ing.Petrem Dvořákem  z naší firmy proběhlo velice dobře. Druhý den okolo 12.00 hodin jsme hotovi, následuje mytí čerpadla a naložení na firemní MB Sprinter.

Překvapení pro všechny ....

Pokud by chtěl zemědělský podnik v Bystřici plnit fermentor traktorovými cisternami ,trvalo by to pravděpodobně více jak 65 hodin ,tedy 3 dny nonstop. Protože ,ale každá nová stavba vypadá na začátku i po kolaudaci pořád jako stavba bylo by asi obtížné k fermentoru bez problému zajet.

Naše technologie dokázala za 24 hodin naplnit čistě a bez problémů fermentor  asi 3900 m3 kejdy. Rychlostí naplnění fermentoru byli překvapeni i pracovníci stavební firmy, která bioplynovou stanici předává do provozu. S kvalitou práce byli spokojeni i pracovníci samotné bioplynové stanice v Petrovicích. Díky flexibilní hadici jsme se propletli i tam, kde ještě nebyl dostatečný prostor pro velkou cisternu..

Výkonné čerpadlo Vakutec je součástí nové technologie aplikace kejdy na poli v porostu, která je schopna nahradit i samochodný aplikátor kejdy, respektive celou linku na aplikaci kejdy.

Naše firma předpokládá ,že tuto linku ukážeme již na jaře na našich polích. V případě zájmu o službu čerpání kejdy a plnění fermentoru jsme vám také k dispozici.

Ještě nakonec bych rád poděkoval ing.Petrovi Dvořákovi a Karlu Brunmaierovi za odvedený výkon  při první akci plnění fermentoru.

 


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás