O míchadla Vakutec je stále větší zájem
Úterý 29.05.2012
Promíchaná kejda = méně problémů jak v jímce ,tak na poli
Pro hnojení porostů kejdou nebo fugátem z bioplynové stanice je důležitá tekutost kejdy. iviny se vsakují do půdy a jsou odebírány kořeny. Na rychlosti vsakování závisí působení kejdy. Pokud je v jímce hovězí kejda tvoří "krustu" nahoře. Pokud farmář kejdu nemíchá ,odsaje si nejdříve tekutou kejdu, která se drží dole a postupně na dně zůstane hustá kejda konzistence medu nebo hnoje. Zde pomůže jen tzv. "odbagrování", které je spojeno s vysokými náklady.
Míchání v průběhu vyvážení
U hovězí kejdy platí, že by se měla míchat před a v průběhu vyvážení. Pro lepší tekutost by se měla ředit s vodou. Sušina kejdy by se měla pohybovat pod 5%. Míchání nestojí více než náklady spéjené s nákupem minerálních hnojiv do podniku, i když zde mají dostatek kejdy.
Rovnoměrně rozmíchaná kejda má více živin, lépe se aplikuje hadicovým aplikátorem a představuje pro podnik méně problémů než žádné míchání.
Díky novému míchadlu Vakutec s až o 50% menší potřebou energie má farmář náklady pevně v roce.