Nákupní košík je prázdný

Nová cisterna Vakutec VA 14800 v ZD Křižanovsko

Pondělí 23.09.2013

Rakouská firma Vakutec je mezi českými farmáři známá svými lehkými cisternami, které se hodí pro přihnojování obilí či vzrostlé kukuřice. Cisteren Vakutec či Vakuomat jezdí v republice několik desítek. Politika firmy Vakutec je využívání kejdy a digestátu jako hnojiva a nikoliv nakládání s tímto materiálem, jako by se jednalo o odpad. Kejda i digestát obsahují velké množství látek, které lze efektivně využít k hnojení, ale správná aplikace vyžaduje know - how a vhodný stroj. I když doménou dnešní doby je zvětšující se velikost všech strojů, do vzrostlého porostu kukuřice je nemyslitelné vjet s 18ti kubíkovou cisternou.

Cisterny Vakutec jsou velice lehké, mají nízké těžiště a rozchod náprav pro hnojení v kukuřici. K správné agregaci stačí často velice malé traktory o výkonu 120 - 140 koní. Celková hmotnost soupravy je důležitá pro bezproblémový pohyb v porostu i v jarních měsících. Speciální jsou i hadicové aplikátory, které mají také velmi nízkou hmotnost.

Dodaná cisterna Vakutec VA14800 je obuta do speciálních kultivačních pneumatik 480/80 R30,5, rozchod kol je 2250 mm, aby se stroj mohl pohybovat v řádkách kukuřice. Náprava je provedena jako tzv. Boogie. Cisterna je vybavena vývěvou Jurop 10200 l/min, elektrohydraulickým ovládáním přes joystick a stranovou rukou 8''. Hadicový aplikátor je široký 12 m v provedení PowerPack. Zde je jedinečný systém zábrany proti úkapu. Hadice se před složením do přepravní polohy narolují a celý aplikátor tak zabírá velmi málo místa. Navíc aplikátor váží jen kolem 500 kg, což je v tomto záběru rekordní hodnota.

Majitelem cisterny je Zemědělské družstvo Křižanovsko a cisternu dodala firma Agrocentrum ZS ze Stránecké Zhoře. Přejeme majiteli mnoho spokojenosti s technikou Vakutec.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás