Nákupní košík je prázdný

Největší cisterna Annaburger pracuje nedaleko Lipska

Úterý 06.03.2018

Aplikační cisterny, kreré se prodávají v Německu se poměrně liší od těch, které se vyskytují u nás. V Německu je mnohem více kladen důraz na precizní aplikaci. Převládají čerpadlové cisterny, v naprosté většině s průtokoměrem. Hydropneumaticky odpružený podvozek s nuceným řízením je samozřejmost. Většinou mají cisterny pneumatiky s průměrem ráfku 30,5 palce.

Největší cisternu HTS 33.28 s objemem 27 kubíků používá Agrarservice Klieken - Düben, který obhospodařuje pole asi 80 km severně od Lipska. Cisterna je na české poměry velmi pěkně vybavená. V této velikosti je hydropneumatické odpružení a nucené řízení náprav samozřejmostí. Cisterna měla pneumatiky Michelin 800/45 R30,5. Plnění se provádělo skrze nasávací ruku, případně se dal použít vrchní nebo boční otvor.

Aplikátor byl velmi zajímavý v tomto záběru u nás téměř nevídaný Bomech Multi s šířkou 18 metrů upevněný do čtyřbodového závěsu. Aplikátor Bomech umožňuje práci ve všemožných podmínkách a samozřejmě se nejlépe osvědčí při aplikaci kejdy či digestátu na louky po seči. Překvapivě tato cisterna neměla průtokoměr, což je u třínápravových německých cisteren skutečně rarita. Věc, která nám vyrazila dech, byl agregovaný traktor John Deere 7230R. Cisterna s dobrým podvozkem a velkými koly nevyžaduje nijak dramaticky silný tažný prostředek.

Návštěva německých podniků a službařů je vždy velmi zajímavá a poučná a toto nebyla ani zdaleka poslední cisterna, kterou jsme v Německu navštívili.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás