Nákupní košík je prázdný

Návštěva výrobního závodu firmy Bomech

Pátek 30.10.2015

Firma Bomech je malá firma, jejíž stroje však najdete v různých částech Evropy a namontované na nejlepší samochodné či tažené aplikátory kejdy, které Evropa kdy poznala. Jedinečnost firmy Bomech je v prodkuci botkových aplikátorů. Myšlenka byla zcela jasná. Vyřešit aplikaci kejdy na loukách, kde se hadicový aplikátor nehodí a diskový injektor je příliš drahý.

Botkový aplikátor se od klasického hadicového aplikátoru odlišuje tím, že na konci své hadice je břit, který vytváří na zemi drážku a do té je materiál umístěn. Zásadním rozdílem i od jiných napodobenin je fakt, že botkový aplikátor Bomech vytváří přítlak na botku, která je tak tlačena k zemi a aplikuje kejdu mezi kořeny rostlin, nikoliv na ně. Narozdíl od ostatních napodobenin na botkách leží váha celého rámu aplikátoru, což je výrazně větší zatížení, než u aplikátorů, kde na botce leží jen váha řezací hlavy.

Smyslem botkového aplikátoru je aplikace na louku těsně po sklizni senáže. Botkový aplikátor tlačí botky mezi kořeny a tím dochází k aplikaci pod listy rostlin a naopak nedochází k jejich zašpinění, což by se negativně projevilo v další sklizni, která může proběhnout již za několik týdnů. Ruku v ruce s tímto postupem jde i rozumná dávka kejdy. Při dávce 60 m3/ha botkový aplikátor nikdy nebude fungovat. Použitím aplikátoru Bomech dochází k lepšímu využití živin a především malému zašpinění rostlin. K menšímu odparu výživných látek pomáhá i fakt, že rostliny jsou botkou rozhrnuty a po jejím projetí se nad materiálem uzavřou a chrání jej před sluncem.

Mezi další výhody aplikátorů Bomech patří nízká hmotnost, robustní rám, který umožňuje mít aplikátor za jízdy a při aplikaci zvednutý, a velká variabilita záběrů. Bomech vyrábí aplikátory v záběrech 5,3 až 24 metrů. Jejich použití je všestrané. Lze je použít na louku, na jaře do obilí, na ornou půdu či na strniště. To je zásadní rozdíl od injektorů, které se na ornou půdu použít nedají.

Informace o tom, co vše firma Bomech vyrábí, jsou v přiloženém videu. Pokud se zajímáte o to, jak správně aplikovat kejdu či digestát nebo jak stávající systém zlepšit s ohledem na využití látek z kejdy, neváhejte nás kontaktovat.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás