Nákupní košík je prázdný

Luxusně vybavená cisterna Annaburger jezdí ve středním Německu

Středa 15.03.2017

Při každé návštěvě výrobního závodu firmy Annaburger vedeme se zástupci firmy diskuzi o výbavách cisteren, které se dodávají do Německa, a které jdou do České republiky. Je zajímavé, že němečtí farmáři a službaři nad některými komponenty vůbec nediskutují, zatímco v našich končinách se jedná o neprodejné záležitosti. Obecně to souvisí s náhledem jednotlivých farmářů na význam a využití kejdy nebo digestátu. Zatímco farmáři na západ od našich hranic spatřují v těchto materiálech potenciál z hlediska výživy rostlin, pro české farmáře se často jedná o zbytečný odpad.

Z těchto důvodů si nelze nevšimnout základních rozdílů mezi výbavami cisteren v České republice a Německu. Německé cisterny jsou mnohem více zaměřené na precizní aplikaci materiálu a evidenci. Ve velké míře se dodávají čerpadlové cisterny, především pro využití s velkými aplikátory a kvůli bypassu. Naprostou samozřejmostí je průtokoměr, a tedy evidence aplikovaného materiálu, a zároveň přesné držení dávky v závislosti na pojezdové rychlosti. Výjimkou nejsou ani aplikátory se zavíratelnými jednotlivými hadicemi, aby nedocházelo k překryvu v místech, kde cisterna již aplikovala.

Zmíněná cisterna, dodaná do firmy Gönnatal Agrar e.g., je model HTS 33.28, tedy čerpadlová cisterna s objemem 24 m3. Základní výbavu tvoří hydropneumatické odpružení náprav a oje a nucené řízení náprav, které za příplatek bylo provedeno v elektronické podobě. Na cisternu byl skrze čtyřbodový závěs namontován hadicový aplikátor Vogelsang o záběru 27 m s vypínáním jednotlivých hadic. Cisterna byla vybavena silnějším čerpadlem Vogelsang o výkonu 7 500 l/min a s tím souvisejícím větším vedením o průměru 200 mm. Zajímavostí na cisterně byl i systém pro aplikaci do kopce a z kopce, kdy cisterna nasává podle potřeby vzadu či vpředu nádrže.

Pneumatiky na cisterně byly zvoleny v rozměru 710/50 R30,5 a vyrobila je firma Alliance, konkrétně typ 390. Na první pohled patrný je speciální a málo vídaný systém nasávání čelním ramenem, kdy není potřeba jakkoliv skládat aplikátor při plnění z přívozných cisteren. Na této cisterně je vidět flexibilita firmy Annaburger a schopnost reagovat na zákazníkovy požadavky.

Věříme, že cisterny s větším důrazem na preciznost aplikace si najdou svou cestu i do České republiky a nebude to dlouho trvat. Pro otázky ohledně řešení aplikace kejdy a digestátu ve Vašich podmínkách nás neváhejte kontaktovat.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás