Nákupní košík je prázdný

Krampe Big Body 900S jezdí ve Velkém Týnci

Středa 29.10.2014

Firma Krampe patří k předním výrobcům návěsů v Německu. Brány jejich závodu v Coesfeldu opustí za rok přes 700 kusů návěsů a hákových nosičů. I v České republice se firma těší velké popularitě. Od roku 2006 jsme do ČR dodali přes 190 vozů. Vozy Krampe jsou populární pro svou vysokou spolehlivost, díky robustním technickým prvků, a také pro svou jednoduchost a s tím spojenou provozní spolehlivost. 

Model Big Body 900S má korbu dlouhou 9 metrů. Je to největší sklápěcí návěs, který Krampe vyrábí. Základní objem korby je 30 m3. Pomocí 60 či 80 cm vysokých nástavků jej lze zvýšit až na 43, resp. 47 m3. Verze S je dvoustranný sklápěč s hydraulickým zajištěním. Návěs lze tak vyprázdnit v prostorách s výškou stropu 4,5 m. Základem vozu je nosný rám z tažených profilů 300 x 200 mm.

Ve Velkém Týnci jezdí návěs s hydraulickým odpružením oje i náprav. Tento požadavek plyne ze zkušeností s tímto odpružením z třínápravového výměnného systému Annaburger, který v Týnci rovněž vlastní. U třínápravových vozů nelze dělat kompromisy na podvozku. Ani výrazně levnější vzduchové odpružení totiž nedosahuje kvality a jízdních vlastností toho hydraulického. Na výběr byly dvě možnosti vzdálenosti náprav, základních 1,55 m či 1,81 m. Zvolila se větší vzdálenost, která znamenala lepší rozložení hmotnosti na nápravy a lepší jízdní vlastnosti. Tato volba se ukázala být jako správná. Vzdálenost 1,81 m představuje problém při zatáčení se zamknutým řízením náprav, ale tento problém byl odstraněn dříve než vznikl. Od počátku jednání bylo jasné, že vůz bude mít hydraulické nucené řízení náprav pro lepší jízdní vlastnosti a bezproblémové couvání. Na podvozku se prostě šetřit nesmí.

Ještě slovem k nápravám. Byly zvoleny nápravy nejrenomovanějšího výrobce, firmy BPW. Nosník náprav je 150 mm, rozměr brzdových bubnů 410 x 180 mm. Návěs je dále vybaven rolovací plachtou a nástavky 60 cm. Obutí bylo zvoleno od firmy Michelin s rozměrem 600/55 R26,5. Menší nepřipadalo v úvahu, od širšího se upustilo, aby se zachoval stejný rozměr, jako má Annaburger.

Návěs je agregován s traktorem JCB Fastrac 8280 a svým enormním objemem nahradil s přehledem dva stávající dvounápravové návěsy. Návěs Krampe dodala do Velkého Týnce společnost Agrotrans Otice s.r.o.

Za nádherné fotografie ze sklizně silážní kukuřice děkujeme Pavlu Navrátilovi, fotografovi Farmwebu a přejeme společnosti AGRA Velký Týnec maximání spokojenost s návěsem Krampe.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás