Nákupní košík je prázdný

Cisterna Annaburger HTS 20.27 zachycena při jarní aplikaci do porostu

Pondělí 13.10.2014

Naše firma již dlouhá léta propaguje západní názor, že kejda či digestát z bioplynové stanice není odpad, ale poměrně cenné hnojivo, které při správném použití umí ušetřit významné finanční prostředky, neboť pohnojený porost se pak nemusí hnojit minerálními hnojivy. Tato problematika roste se zvyšující se cenou minerálních hnojiv i s přibývajícím množstvím kejdy a digestátu v některých provozech. V jarních měsících jsou většinou jímky vrchovaté a je potřeba materiál co nejdříve vyvozit.

Hnojení do porostu obilí má své zásady, krom klasické nitrátové směrnice. Hnojení na pole pokryté sněhem je samozřejmě nepřípustné. Zemědělci hojně využívají ranní mrazíky a aplikují například jen v rozmezí několik málo hodin v noci či brzy ráno, kdy je půda zmrzlá a umožňuje pohyb těžké techniky bez výrazných škod. Otázka je taky záběr hadicového aplikátoru. Varianta velmi širokých aplikátorů, které pasují na kolejové řádky, se nejeví jako výhodná, protože taková cisterna má jednak omezený dojezd na poli, ale také především brutální pořizovací cenu. Proti tomu cisterna s menším hadicovým aplikátorem neudělá v porostu mezi kolejáky výraznější škody.

Mnoho našich zákazníků vjíždí do porostu i s třínápravovými stroji. Zde opět platí, že půdní podmínky musí být příznivé, a především obutí cisterny musí být adekvátní. Cokoliv menšího než 600/55 R26,5 by na více než 15ti kubíkové cisterně nemělo být, nebo by taková cisterna neměla přihnojovat v porostu. Zajímavé je, že i velké výměnné systémy s pneumatikami Michelin 600/55 R26,5 v porostu neudělají závažné škody. I když jsou přejezdy strojů v poli vidět poměrně dlouho, škody v kolejích nejsou většinou významné. Významný je ale rozdíl v porostech, které přihnojeny byly proti těm, které nebyly.

Cisterna na fotografiích je majetkem Ing. Kuthana, který hospodaří v Suchohrdlích u Miroslavi, kde má postavenou bioplynovou stanici. Jedná se o model HTS 20.27 o objemu 15 m3 s kloubovou nápravou a pneumatikami Alliance 560/60 R22,5, s nasávací rukou NW 200 a napevno připevněným 12m hadicovým aplikátorem. Taková cisterna je ideální pro přihnojení v porostu kukuřice, k čemuž je také v Suchohrdlích hojně používána. Ing. Kuthan zakoupil letos na jaře i cisternu HTS 22.27 o objemu 18m3, ke které se vrátíme v některém z příštích příspěvků.

Za pěkné fotografie děkujeme panu Tomáši Petrželovi, fotografovi Farmwebu.


Registrace newsletteru

Chcete-li pravidelně dostávat zajímavé novinky o naší zemědělské technice, o nových produktech a akcích, potom vyplňte následující formulář a veškeré informace budou chodit pohodlně do Vaší e-mailové schránky.

Registrovat

Prohlédněte si archiv novinek »

Kontaktujte nás